Dnes vám přinášíme recept na oblíbené vánoční cukroví – perníčky. Můžete si je upéct již nyní, ale i ráno na Vánoce. jsou totiž ihned měkké a tak taky zůstanou. A pro ty, co si i o Vánocích hlídají co jí, máme jednu odlehčenou “fitness” verzi bez klasické mouky a cukru. Na své si přijde opravdu každý! Oba recepty najdete v tomto článku, tak určitě vyzkoušejte. A pokud vám nechutná poleva ale chcete je mít alespoň trochu ozdobené, máme pro vás malou vychytávku! Stačí před pečením ozdobit mandlí. 

Klasické perníčky

Suroviny na 2-3 plechy:

* 400g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 100 g medu
* 2 lžičky perníkového koření
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce kakaa (pokud chcete tmavé perníčky, kakaa přidejte)
* 2 vejce
* 60 g másla

* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení

Postup:

1. Med a máslo rozehřejeme v hrnci. Stačí krátce, jen aby se obojí rozpustilo a spojilo. Nevaříme! Odstavíme z plotny a necháme trochu zchladnout.

2. Mezitím si připravíme do mísy zbylé suroviny. Přilijeme již zchladlou směs a spojíme do pevného hladkého a nelepivého těsta. Pokud příliš lepí – přidejte trochu mouky.

3. Připravené těsto vložíme do sáčku a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne (možno i pár dnů nechat v lednici).

2_7

4. Po vytažení z lednice prohněteme těsto a na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku (cca 3 mm). Na plech vyložený pečícím papírem skládáme s mírnými rozestupy – perníčky v troubě krásně naběhnou. Ozdobit je můžete vtlačením mandle.

5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 5 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout. 

6. Skladujeme v uzavřené nádobě dokud je nesníme 🙂 Na fotografiích jsou to ty světlejší perníčky.

3_7

“Fitness” perníčky

Suroviny na 1 a půl plechu:

* 90 g rýžové mouky
* 100 g špaldové mouky
* 1 lžička perníkového koření
* 1-2 lžičky kakaa 
* 1 vejce
* 40 g medu
* 30 g čekankového sirupu
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 30 g kokosového oleje

* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení  

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme med a kokosový olej, jen krátce aby se spojily.

2. Do mísy připravíme zbylé suroviny a zchladlou směs přilijeme a vypracujeme hladké těsto. To vložíme do sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici.

3. Po vytažení z lednice těsto necháme na pokojové teplotě alespoň hodinu a poté jej prohněteme a vyválíme plát silný cca 3-5 mm. 

4_7

4. Dáme péct na 170°C cca 5-6 minut. 

5. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

6. Skladujeme v uzavřené nádobě. Na fotografiích jsou to ty tmavší perníčky.

5_7

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty. 

TIP:

1. I když jsou to medové perníčky, nepřidávejte do těsta již více medu, než je uvedeno, perníčky by byly tvrdé.

2. Pokud nemáte rýžovou mouku, nevadí, nahradit ji můžete špaldovou. 

Sdílejte tento příspěvek