Zájem o Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny v posledních letech vzrostl, protože se do povědomí dostalo velké množství informací o tom, jak svědčí našemu zdraví a také jak jsou pro správnou funkci našeho organismu podstatnou součástí. V posledních několika desetiletích bylo provedeno mnoho studií o nesčetných zdravotních přínosech Omega-3 mastných kyselin. V tomto článku jsme sepsali jeho zdroje z potravin, benefity užívání a další základní informace, které byste měli znát. Článek je doplněn i o výsledek testu, díky kterému si může každý ověřit svoji hladinu Omega 3 v těle.

Základní informace

Mezi Omega 3 (ω-3) patří kyselina α-linolenová (ALA), kyselina stearidonová (SDA), kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosapentaenová (DPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). Doplňky stravy obsahující tyto mastné kyseliny, nebo některé z těchto mastných kyselin pocházejí především z některých rostlinných zdrojů nebo jsou v rostlinách modifikovány, stejně jako z mořských zdrojů nebo řas. Nejdůležitější pro naše zdraví jsou EPA a DHA, které se vyskytují v lipidech tučných ryb, v játrech bílých libových ryb a v tuku mořských savců. Na trh byl uveden i olej z krillu, který se získává z korýšů z řádu krunýřovec. Přestože hlavním zdrojem ω-3 jsou mořské organismy, obsahují je i některá semena rostlin. Například lněná semínka, konopná a chia.

Několik výzkumů prokázalo, že ω-3 hrají významnou roli v mechanismech ovlivňujících naše zdraví. Kromě toho byl zkoumán příznivý účinek ω-3 u pacientů s nesčetnými zdravotními problémy a onemocněními, jako jsou kardiovaskulární onemocnění (mimo jiné fibrilace síní, ateroskleróza, trombóza, zánět a další), diabetes, rakovina, deprese a jiná duševní onemocnění, pokles kognitivních funkcí související s věkem, parodontální onemocnění a revmatoidní artritida. Neslouží tedy jen jako prevence ale i jako pomocník k léčbě, či snížení dopadu již rozběhnutých nemocí. Důkladně byla i prozkoumána důležitá role ω-3 olejů, hlavně DHA olejů, ve stravě těhotných a kojících žen a u vyvíjejícího se plodu a kojenců pro funkci mozku a očí. 

Zdravotní účinky Omega 3

  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • Protizánětlivý
  • Pro správnou funkci mozku
  • Podpora imunity
  • Pomáhá chránit před oxidativním stresem, depresí a vznikem duševním onemocněním
  • Podporuje zrak, zdraví kostí a zubů
  • Pomáhá snižovat cholesterol
  • Podpora funkce svalů
  • Správný vývoj mozku u dětí
  • Prevence rakoviny
  • Prevence diabetu
  • Prevence Alzheimerovy choroby a demence

Zdroje Omega 3 

Do svého jídelníčku byste měli zařadit 3-4x týdně ryby jako například makrelu, lososa, tuňáka, sardinky, dále mořské plody, vejce ideálně z domácího chovu, z rostlinných zdrojů jsou to vlašské ořechy, lněná, konopná a chia semínka a oleje z nich.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro zdravé jedince přijímat denně minimálně 250–500 mg EPA a DHA a k tomu tyto složky získávat ještě ze stravy. Denní příjem EPA by měl být vyšší než DHA. Užívat můžete i z rostlinných zdrojů, ale dávejte pozor na množství již zmíněných jednotlivých kyselin, protože rostlinné zdroje nemají dostatečné množství EPA.

Do doplňků stravy se získávají se především z jater libových bílých ryb (treska a platýz), z těla tučných ryb (makrela a losos), a z tuku mořských savců (tuleni a velryby). 

Depositphotos_54579569_xl-2015

Až 95% lidí, žijících v Evropě, nemá dostatečnou hladinu Omega 3 a správný poměr Omega 3 a Omega 6. Poměr by měl být 3:1, ale bohužel strava bohatá na Omega 6 a nízký příjem Omega 3, je znát.

Pokud začnete brát doplněk stravy bohatý na EPA a DHA, ke zvýšení Omega 3 v těle a snížení Omega 6 dojde nejdříve za 120 dnů. Toto je minimální potřebná doba na to, aby se červené krvinky obnovily a tím se i následně dalo zjistit aktuální množství a poměr ω-3 a ω-6 v krvi. Mezitím co ω-3 jsou protizánětlivé, ω-6 jsou naopak prozánětlivé, a pokud je jich v těle nadbytek, přispívají ke chronickým zánětům. Zdroje Omega 6 jsou například oleje (slunečnicový, palmový, sójový, kokosový), na nich připravované potraviny (hranolky, brambůrky) a také sladkosti.

Pokud užíváte léky na ředění krve, poraďte se ohledně užívání se svým ošetřujícím lékařem. Doplněním Omega 3 do těla dochází k lepšímu proudění krve.

Níže se s Vámi podělím o svůj test, který jsem si před měsícem provedla. Stravuji se zdravě, nepiju alkohol a kávu, nejím smažená jídla. Přesto je můj poměr ω-3 a ω-6 hodně špatný a množství ω-3 v těle minimální. Doplněk stravy užívám pouze krátce. Nyní tedy navýším denní přísun ω-3 a do stravy denně zařadím některou ze zmíněným potravin. Za 3 měsíce provedu opět test a uvidíme, jak se hladina a celkové zdraví zlepšilo.

omega pomer 6 ku 3
omega pomer 6 ku 3rg

Omega 3 doplněné o vitamín E, který má svoji důležitou funkci a to takovou, že pomáhá, aby olej nezoxidoval. Vitamín E sám o sobě je skvělý antioxidant, napomáhající k hubnutí, ochraně buněk před oxidativním stresem, k vývoji zdravého plodu, napomáhá snižovat LDL (tzv. “zlý” cholesterol) a mnoho dalšího. Naše Omega 3 s vitamínem E koupíte zde. 

203162567_329748588680788_4573956464180421130_n

Zdroj informací:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16841861/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29350557/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16500874/

Sdílejte tento příspěvek