Vůně Vánoc má mnoho podob. Rozhodně jsou s těmito svátky spojeny vůně pečení cukroví, kdy se domem rozvoní skořice, anýz, hřebíček, vanilka nebo jako právě v případě vánočky citronová kůra. Pokud si chcete oblíbené pečivo vychutnat a nemít z jeho konzumace špatné svědomí, vyzkoušejte náš recept na vánočku “trochu” jinak. Je bez klasické mouky, cukru a másla, ale vše jsme nahradili tak, aby chuť byla stále skvělá. Kynuté těsto vytvoříme s pomocí sušeného droždí, takže žádné čekání na kvásek a zda vůbec vzejde! A díky proteinu a Skyru do sebe dostanete zároveň i porci bílkovin. Že máte z pečení vánočky strach? Nemusíte! Tuhle zvládne opravdu každý. 

Na 1 vánočku budete potřebovat:

* 390 g špaldové mouky
* 80 g rýžové mouky
* 80 g mandlové mouky
* 25 g Ghí
* 30 g vanilkového proteinu
* 150 g Skyru (případně tvarohu)
* 2 vejce
* 1 sušené droždí
* 25 g Xylitolu (lze nahradit jiným sladidlem dle typu stravování)
* citronová kůra (nastrouhaná z poloviny citronu)
* 60 ml mléka (lze použít i rostlinné)
* 50 g rozinek

* na ozdobení – mandle na posypání + 1 vejce na potření

* plech, papír na pečení, špejle

1_6

Postup:

1. V míse smícháme všechny suché suroviny a v druhé zbylé “mokré”, které jsou pokojové teploty. Poté obě směsi spojíme a vypracujeme hladké těsto, které neulpívá na rukou. Pokud by byla směs příliš sypká – přidejte (po lžicích) mléko a pokud lepivá – špaldovou mouku.

2_6

2. Vypracované těsto lehce poprášíme moukou a necháme přikryté utěrkou kynout na teplém místě 2 hodiny. Doporučuji dát do lehce pootevřené mikrovlnky, těsto vám v ní krásně nakyne.

3. Předehřejeme troubu na 200°C. 

4. Po vykynutí těsto ještě prohněteme rukama a vytvarujeme z něj válec. Ten nakrájíme na 9 dílů. Pokud nechcete plést vánočku z devíti copů, můžete udělat z méně částí nebo péct jen malé vánočky ze tří zapletených pramenů. Pokud se rozhodnete z devíti, spleteme nejdříve na spodní část vánočky 4 prameny, poté potřeme vejcem a dáme pletenec ze 3, opět potřeme vejcem a nakonec smotáme 2 prameny a položíme nahoru. Návody na pletení vánočky najdete na internetu. 🙂

5. Po upletení vánočky ji potřeme celou rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a aby nám vánočka “nesjela” ji propícháme špejlemi. 

3_6

6. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 12 minut na 200°C. Poté troubu na pár vteřin otevřeme, snížíme stupně na 150°C a dopékáme dalších cca 30 minut

7. Po upečení vytáhneme špejle.

8. Potřeme oblíbenou marmeládou nebo třeba ořechovým máslem.

4_6

Přejeme dobrou chuť!

TIP: 

1. Protein lze nahradit pudinkovým práškem. Přidejte ale i trochu sladidla.

2. Pokud by těsto příliš lepilo, přidejte špaldovou mouku. 

3. Do těsta můžeme rozinky nahradit například brusinkami nebo lyofilizovaným ovocem. 

4. Pokud nemáte plátky mandlí, stačí nasekat na menší kousky mandle celé. 

5. Pokud nemáte mandlovou mouku, stačí najemno namlet oloupané mandle.

6. Pokud by se vám další dny zdála vánočka sušší, opečte ji krátce v topinkovači nebo na sucho na pánvi. Tohle vyzkoušejte rozhodně i kdyby se vám suchá nezdála 🙂

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty. 

Sdílejte tento příspěvek