Napadlo vás někdy si upéct vlastní pečivo? Že je to složité a zabere to spoustu času? Tak to vás rádi vyvedeme z omylu. Vyzkoušejte naše bulky, bagetky, rohlíčky, … co si vytvarujete je jen na vás, kde základem těsta je cottage sýr. Není potřeba žádného kynutí, složitých procesů a ani zdlouhavého pečení. S těstem se vám navíc bude skvěle pracovat i tvarovat. Připravit si k nim můžete ještě rychlou vajíčkovou pomazánku, a super snídaně nebo večeře je na světě. Tak pojďme na to!

Suroviny 

* 200 g cottage
* 2 vejce
* 300 g žitné mouky (případně špaldové, celozrnné)
* 1/2 balíčku kypřícího prášku
* 1-2 lžičky soli
* semínka do těsta (v receptu použito 30 g směsi dýňových, slunečnicových a sezamových, lze je ale vynechat)
* + olivový olej na potření a semínka na posypání

Na vajíčkovou pomazánku:

* 3 vejce uvařená natvrdo 
* 1 kostka žervé (100 g)
* 1-2 lžičky hořčice
* sůl, pepř

DSC_0762

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 170°C.

2. Smícháme cottage s vejci, semínky a solí. Do odvážené mouky přimícháme kypřící prášek a přidáme do připravené směsi. 

3. V robotu nebo ručně vypracujeme hladké těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte trochu mouky, pokud nedrží suroviny spolu tak trochu vody. 

DSC_0795

4. Pomocí lžíce ukrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme požadovaný tvar. 

5. Na povrchu bulek můžete nožem naříznout křížek (není nutné). Potřeme jen lehce olivovým olejem (nebo vodou) a posypeme semínky, případně hrubozrnnou solí, pepřem, bylinkami… Semínka lehce přitlačíme aby držely na povrchu. 

DSC_0813

6. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 15-20 minut, podle velikosti pečiva. Pokud si nejste jistí, stačí píchnout do pečiva párátkem a pokud zůstává po vytažení bez přilepeného těsta – je upečeno. 

7. Rychlou vajíčkovou připravíme nastrouháním 3 vejcí. Smícháme v misce žervé s hořčicí. Poté přimícháme nastrouhaná vajíčka, sůl a pepř. Možno dochutit i pažitkou nebo jarní cibulkou.

DSC_0880

8. Upečené a vychlazené pečivo skladujeme v uzavřené krabičce či sáčku.

Přejeme dobrou chuť!

DSC_0914

TIP:

1. Pokud se rozhodnete žitnou mouku nahradit například rýžovou, namletou z ovesných vloček, nebo jinou – přidávejte ji po částech, každá má jiné vlastnosti a bude jí potřeba jiné množství. 

2. Semínka lze nahradit bylinkami, sušenými rajčaty, orestovanou cibulkou, …

3. Při posypání solí doporučuji sníst co nejdříve, na druhý den bude sůl na pečivu roztopená.

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty. 

Sdílejte tento příspěvek